Image
27 Kasım, 2023

Ezine Peynirini Üretim Serüveni

Ezine Peyniri Nerenin Ve Neyden Yapılır?

Ezine Peyniri nerenin sorusunun cevabı, Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara bölgesinde yer alan Çanakkale ilimizin Ezine ilçesine aittir. İsminide ilçesinden alan Ezine peyniri bölgenin iklimi bol yağış alma sebebi ile en zengin bitki örtüsüne sahiptir. Bahar aylarında serbest otlanan İnek, keçi, ve koyunlardan elde edilen sütlerler elde edilen ve katkı maddesiz sadece şırden, tuz ve maya ile hazırlanıp 9/12 ay aralığında soğuk odalarda dinlendirilerek hazırlanan Ezine peynirler gerçek Ezine peyniridir. Ezine peyniri coğrafi işarete sahip bir peynirdir. Bu yüzden ismini yöresinden almaktadır. Markalarda coğrafi işaret kullanılabilmesi için o bölgede üretim yapılma zorunluluğu vardır.

Ezine Peyniri Neyden Yapılır?

Gerçek Ezine peyniri neyden yapılır kısaca cevaplayalım, Çanakkale bölgesinde bahar aylarında otlanan (inek, keçi, koyun) Toplanan sütlerden sadece şırden mayası ve tuz ile yapılmaktadır. Havaların güzelleştiği bitki örtüsünün en verimli zamanlarında serbest olarak beslenen hayvanların sütleridir esasında lezzetin farkı. Tabiki onları işlerken sadece o aylarda toplanan sütlerden ve katkı maddesi eklemeden yapılan peynirler en lezzetli halidir Ezine peynirinin.

Gerçek Ezine Peyniri

Gerçek Ezine peyniri özellikleri;

  • Marmara bölgesinde üretim yapılmalıdır
  • Bahar aylarında toplanan sütlerden elde edilmelidir
  • Katkı maddesi olmadan şırden mayası ile üretilmelidir
  • 9/12 ay soğuk depolarda dinlendirilmelidir

Sadece şırden mayası ile yapılan peynir en iyi Ezine peyniridir.

Prof. Dr. Canan Karatay

“EZİNE PEYNİRİ EN SAĞLIKLISI ”Ezine peyniri ile ilgili sorusu üzerine Karatay, “Ezine peyniri şirden mayayla yapılan en sağlıklı beyaz peynirdir. Ezine peyniri tam yağlı, tam kaya tuzuyla yapılan ve de 6 ay mayalanması doğal olan en sağlıklı peynirdir. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Ben avuç içi kadar diyorum. Niçin avucunuz içi kadar diyorum? Çünkü kibrit kutusuna savaş açmış insanım. Kibrit kutusu kadar peynir yiyin demekten Türkiye’yi, Türk insanını besinsiz bıraktılar. Onu söylüyorum. Onun için tam yağlı çok önemli. Çünkü tam yağlı demek, işte koyun ve keçi sütünden yapılıyor, onların yağı da hayvansal yağ, en sağlıklı yağdır. İşlenmemiş olduğu zaman o yağda da 30 türlü yağ bulunur. Hayvansal yağın içinde de Omega-3, Omega-6, Omega-9 vardır. Bir hayvansal yağın içinde sayamadığımız kadar, 30 türlü yağ çeşidi vardır” diye konuştu.